Långbergets Gård
  • Hem
  • Gården
    • Människorna
  • Djuren
    • Korna
    • Hundarna
    • Hönsen
    • Katten
  • Blogg
    • Vad händer på gården
    • Recept
  • Vårt kött
  • Kontakt

Lätt surdegsbröd med russin

14/6/2015

0 Kommentarer

 
Jag har länge velat testa Kronjäst surdeg som finns att köpa. Nu var det dags! Läste recept på deras hemsida men som vanligt så är det omöjligt för mig att följa ett recept. Men brödet blev jättegott så jag tänkte försöka skriva ner ungefär hur jag gjorde så att jag kan göra det fler gånger. Mjölmängderna är väldigt ungefärliga. Jag hällde ur gamla påsar tills det blev bra.

Ingredienser
1 burk surdeg råg
1 dl vatten
2 msk honung
2 dl grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl

2 dl russin
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
2 dl kokhett vatten

4 dl vatten
25 g jäst
5 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl special
3 dl rågsikt
1 msk salt


Gör så här
  • Blanda de första ingredienserna till en fördeg. Låt stå i rumstemperatur en timme och sen i kylskåpet i minst tolv timmar.
  • Nästa dag så blandar du mitteningredienserna och låter stå och svälla och kallna. Sen mixar du de så fint du vill ha det. Jag ogillar hela russin i bröd men tycker om smaken det ger. Barnen ogillar solrosfrön i bröd och jag gillar fiber och näring det ger.
  • Blanda sen ihop alltihop utom saltet och kör i degblandare i 10 minuter. I med saltet och kör 5 minuter till. Känns länge men gör skillnad på hur brödet blir i slutändan. Med så mycket råg i brödet behöver det gluten som finns all hjälp det kan få.
  • Jäs i oljad skål med plastfolie över i två timmar.
  • Baka ut. Jag gjorde två formar och två bröd. Bröden blev platta men goda. 
  • Jäs igen i dryga timmen.
  • Sätt på ugnen på högsta. Ställ in en skål med vatten i botten. Ånga i ugnen ger knaprigt bröd och fin yta.
  • Först tio minuter på 250 C och sen 15 minuter till på 150 C. Bröd i form kan behöva lite mer tid. Tänk på att olika ugnar släpper värme olika snabbt så de här tiderna är bara ungefärliga. Jag tog ut bröden när de inte fick få mer färg och formbröden 15 minuter senare. Överlag är mitt bästa tips när en bakar bröd att ha på hög temperatur i värmen så den kickstartar igång sig och sen sänka. 
  • Svalna på galler. Handduk över om du vill ha mjukare skorpa. Utan handduk om du vill ha kvar skorpan.
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

    Archives

    Maj 2016
    Januari 2016
    Juni 2015
    April 2015

    Stina

    Matgalen samt mjölkproteinallergiker. Lagar mat som vi vill äta och försöker att producera så mycket av råvarorna själva.

    Categories

    Alla
    Bröd
    Choklad
    Enkelt
    Frukost
    Glutenfritt
    Husmanskost
    Kakor
    Kött
    Lunch
    Middag
    Märgpipa
    Pasta
    Rumpstek
    Snabbt
    Styckningsdetaljer
    Svamp
    Vegan
    Ägg

    RSS-flöde

Copyright Långbergets gård